Jaką podłogę do kuchni wybrać?

Jaką podłogę do kuchni wybrać?
Marta Kulawik

Kuchnia stanowi miejsce, w którym wielu z nas spędza sporo czasu w ciągu dnia. To tutaj przecież przygotowujemy śniadanie, obiad i kolację, jak i również często lubimy przesiadywać przy kawie lub herbacie. Dlatego tak bardzo ważny jest jej wystrój, styl. Jednym z najistotniejszych elementów pomieszczenia jest z pewnością podłoga. Na jaki jej rodzaj powinniśmy się zdecydować?

Spójność na pierwszym miejscu

Podłoga w kuchni powinna przede wszystkim pasować do pozostałego wyposażenia, zwłaszcza mebli kuchennych. To już nie czasy naszych mam czy babć, gdzie często trudno było nie tylko o solidne materiały, lecz w ogóle o funkcjonalne i spójne z resztą wnętrza meble. Dziś nasza podłoga kuchenna winna pasować zarówno do szafek, aneksu, jak i również salonu, jeśli mamy do czynienia z łączonymi pomieszczeniami. Dlatego też warto się dobrze zastanowić nad materiałem czy kolorystyką.

Odporność to podstawa

Kuchenna podłoga stanie się dla nas elementem, który zapewne będziemy najrzadziej wymieniać w swym domu czy mieszkaniu. Średnio wymiana podłogi w kuchni następuje co kilkanaście lat. W związku z tym koniecznie musimy zwrócić uwagę na jej jakość oraz odporność. Takie podłoże będzie przecież wystawione na liczne zabrudzenia, zarysowania, jak i również kontakt z gorącymi, ciężkimi naczyniami. Dobrze jest zatem upewnić się, jak wygląda współczynnik ochrony, maksymalnego obciążenia paneli, płytek czy też ich podatność na zabrudzenia.

CZYTAJ TAKŻE – W JAKIM STYLU URZĄDZIĆ MIESZKANIE?

Płytki ceramiczne

Ostatnimi czasy sporym powodzeniem w przestrzeniach kuchennych cieszą się płytki ceramiczne. Cenione są w szczególności za łatwość w utrzymaniu czystości, atrakcyjną cenę, jak i również odporność na ścieranie, zarysowania. Kolejnym ich atutem jest bogata różnorodność. W ofercie wielu producentów znajdziemy płytki kwadratowe, prostokątne, w wersji połyskującej, matowej, o powierzchni gładkiej bądź chropowatej. Do tego dochodzi szeroki zakres kolorystyczny, więc jest w czym wybierać. Lepszej jakości płytki przy okazji są odporne na uszkodzenia mechaniczne, przez co upuszczenie szklanki, kubka, talerza nie będzie wiązało się z zagrożeniem dla ceramiki. Warto jednak pamiętać o tym, że takie płytki bywają śliskie i zimne. Dlatego też zimą bez ogrzewania podłogowego nie będą zbyt przyjazne dla naszych stóp.

Naturalny kamień

Alternatywą dla płytek ceramicznych jest naturalny kamień. Tutaj jednak od razu musimy nastawić się na znacznie większy wydatek. Kamień ceniony jet ze względu na swoje walory estetyczne jak i właściwości fizyczne. Jest przede wszystkim twardym materiałem, który odporny jest na działanie kwasów, wody, zabrudzeń. Nawet w przypadku, gdy dojdzie do jego uszkodzenia, to ubytki, defekty można skutecznie zamaskować klejami i żywicami. Ze względu na wiele tekstur, barw i struktur, także i tutaj mamy całkiem spory wybór. Z pewnością największym powodzeniem cieszą się marmury, granity i łupki. Świetnie mogą komponować się z kuchennymi blatami. Producenci często proponują nam płytki kamienne o nietypowych wzorach, rozmiarach, przez co o wiele lepiej możemy je dopasować pod swe indywidualne wymagania. Także i tutaj minusem będą właściwości cieplne podłogi.

CZYTAJ TAKŻE – NOWOCZESNE MIESZKANIE – JAK JE URZĄDZIĆ

Drewniana podłoga

Z pewnością drewniana podłoga może wręcz zjawiskowo prezentować się w kuchni. Niestety ze wszystkich materiałów, to właśnie drewno jest najbardziej narażone na wilgoć czy zabrudzenia, zarysowania. Stały kontakt z wodą czy parą może doprowadzić do odkształceń. Dlatego też najlepiej jest wybierać tylko wyselekcjonowane gatunki drewna: dąb, buk, jawor, brazylijska wiśnia, jak i kilka drzew egzotycznych. Warto przy tym pamiętać, aby stawiać na materiał o jednolitej barwie, pozbawiony sęków, z równomiernym usłojeniem. Ponadto ważne jest zaimpregnowanie drewna oraz korzystnie tylko z wybranych środków czyszczących.

Panele podłogowe i podłoga korkowa w kuchni

Panele podłogowe będą świetną alternatywą dla drewnianej podłogi. Zazwyczaj proponowane są nam modele o wysokiej klasie ścieralności, które są przy tym odporne na wilgoć. W przypadku paneli podłogowych istotne jest prawidłowe ich ułożenie, gdyż w innym wypadku będą wydawać charakterystyczny odgłos stukania. Z pewnością sporą zaletą takiego materiału jest jego różnorodność pod względem koloru czy struktury, jak i znacznie niższa cena w stosunku do naturalnego drewna.

Znacznie mniej popularne, lecz równie warte uwagi są podłogi korkowe. Takie płyty korkowe pokryte są specjalną powłoką winylową. Nie tylko znakomicie prezentować się będą w przestrzeni kuchennej, lecz również będą skutecznie tłumić dźwięki. Zarówno drewniane, korkowe jak panelowe podłogi wiążą się z większym komfortem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.